Cybersecurity Awareness Month: Fokus på IT-sikkerhed i oktober måned

Oktober markerer den årlige cybersikkerhedsmåned, hvor virksomheder verden over sætter fokus på den stigende cybertrussel og vigtigheden af stærke forsvarsmekanismer. Hos TD-K benytter vi denne måned til at sætte ekstra fokus på, hvordan det konstant udviklende trusselsbillede påvirker danske virksomheder, og hvorfor det er afgørende at være proaktiv omkring cybersikkerhed.

I en tid, hvor digitalisering er en uundgåelig del af enhver virksomheds daglige drift, er cybersikkerhed blevet en af de vigtigste faktorer for forretningssikkerhed. Trusselsbilledet ændrer sig konstant, og hackerne bliver mere sofistikerede i deres metoder. Hos TD-K oplever vi dagligt, hvordan cybertruslerne mod danske virksomheder udvikler sig og bliver både mere målrettede og avancerede.

Også den kritiske infrastruktur som energi-, forsynings- og transportsektoren oplever et stigende trusselsniveau. Cyberangreb på disse sektorer kan lamme essentielle samfundsfunktioner og få store konsekvenser for både erhvervsliv og borgere. Ifølge Center for Cybersikkerhed oplever Danmark et konstant pres, hvor aktører løbende scanner netværk for sårbarheder. Som svar på denne trussel ser vi i disse år flere tiltag, herunder NIS2- og CER-direktiverne, som skal sikre et højt fælles sikkerhedsniveau i EU og stille krav til både forebyggelse og beredskab. Cybersikkerhedsmåneden er en vigtig påmindelse om, at virksomheder i kritiske sektorer skal være parate til at beskytte sig mod de voksende cybertrusler.

Sikkerheden halter stadig hos de danske SMV’er

Trods et større fokus på IT-sikkerhed hos de danske virksomheder, halter SMV’ernes sikkerhed stadig. Ifølge den årlige analyse ”Digital sikkerhed i danske SMV’er 2023”, som Digitaliseringsstyrelsen står bag, har 35 procent af de danske SMV’er stadig et for lavt digitalt sikkerhedsniveau set i forhold til deres risikoprofil, og hos 64 procent er ledelse kun i nogen grad, lille grad eller slet ikke involveret i virksomhedens arbejde med digital sikkerhed (kilde: Digitaliseringsstyrelsen).

Et konstant udviklende trusselsbillede

Hos TD-K har vi over de seneste år set en dramatisk stigning i antallet af cyberangreb, som bliver mere målrettede og sofistikerede. Tidligere var phishing-e-mails lettere at opdage, men nu ser vi, at angrebene er langt mere overbevisende. Hackere udgiver sig ofte for at være velkendte virksomheder som Microsoft eller din bank for at få adgang til følsomme oplysninger. Samtidig bliver kunstig intelligens (AI) brugt til at forfine og optimere angrebene, hvilket gør det endnu mere vanskeligt for virksomheder at opdage dem i tide. Denne udvikling gør det tydeligt, at ingen virksomheder kan føle sig sikre. Uanset størrelse eller branche er det afgørende at tage de rette forholdsregler for at beskytte sig selv mod de stigende trusler.

 

Ressourcemangel skaber yderligere udfordringer

En anden udfordring, som mange virksomheder står over for, er manglen på både interne ressourcer og cybersikkerhedseksperter. Globalt er cybersikkerhedsarbejdsstyrken blevet mindre, og der var i 2023 en mangel på cirka fire millioner cybersikkerhedsfagfolk – en stigning på næsten 13 procent fra året før (kilde: Microsoft). Dette efterlader mange virksomheder i en sårbar position, hvor de har begrænsede ressourcer til at imødegå angreb. Ifølge den årlige analyse ”Digital sikkerhed i danske SMV’er 2023”, har 60 procent af de danske SMV’er, der har rekrutteret eller forsøgt at rekruttere IT-specialister i 2023, haft svært ved at besætte stillingen (kilde: Digitaliseringsstyrelsen). 

Hos TD-K arbejder vi for at afhjælpe dette problem ved at tilbyde vores ekspertise inden for IT-sikkerhed. Vi hjælper med alt fra NIS2-compliance til avancerede sikkerhedsløsninger, der kan beskytte mod de voksende trusler, som virksomhederne står overfor.

Cybersikkerhed er et fælles ansvar

I anledning af Cybersikkerhedsmåneden opfordrer vi alle virksomheder til at tage et kritisk blik på deres nuværende cybersikkerhedsstrategi. Ifølge Ibrahim Ramku, sikkerheds- og netværksdirektør hos TD-K A/S, kræver det nuværende trusselsbillede nemlig en ændring af strategi.

”Virksomheder i alle størrelser skal omfavne en proaktiv tilgang til cybersikkerhed i stedet for en reaktiv. Vi skal styrke vores forsvar, kende vores svagheder, uddanne vores medarbejdere og tildele de nødvendige ressourcer i dag, så vi er i stand til at modstå et angreb i morgen. Ellers risikerer virksomheder eller nogle af vores kunder at blive ramt så hårdt, at det kan true forretningens eksistens” udtaler Ibrahim.
— Ibrahim Ramku, sikkerheds- og netværksdirektør TD-K A/S.

Her er nogle af de vigtigste skridt, som vi hos TD-K anbefaler

  1. Uddan dine medarbejdere

    Medarbejderne er ofte den første forsvarslinje mod cyberangreb. Løbende træning og bevidstgørelse kan hjælpe med at forhindre phishing-angreb og andre former for social engineering.

  2. Udarbejd en beredskabsplan

    Kun en ud af fem danske virksomheder har en beredskabsplan. En effektiv plan, der involverer alle medarbejdere, er afgørende for hurtigt at kunne reagere på et angreb.

  3. Implementer avancerede sikkerhedsløsninger

    Firewalls, antivirus og andre sikkerhedsværktøjer er essentielle, men avancerede løsninger som trusselsdetektering og sårbarhedsscanning kan gøre en afgørende forskel.

  4. Få vurderet jeres sårbarheder

    Regelmæssige sårbarhedsvurderinger kan hjælpe med at identificere de områder, hvor din virksomhed er mest udsat for et angreb.

 

Proaktiv cybersikkerhed er nøglen

Cybersikkerhedsmåneden i oktober er en vigtig påmindelse om, at cybertruslerne ikke forsvinder – de vokser. For at beskytte din virksomhed mod fremtidige angreb er det nødvendigt at være proaktiv og tage cybersikkerhed alvorligt.

Hos TD-K står vi klar til at hjælpe din virksomhed med at styrke sit cyberforsvar. Vi tilbyder skræddersyede løsninger og rådgivning, der er tilpasset netop jeres behov, og vi har ekspertisen til at hjælpe med alt fra NIS2-compliance til avancerede sikkerhedsvurderinger. Kontakt os i dag for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med at stå stærkt i en tid, hvor cybersikkerhed er vigtigere end nogensinde.

Jørgen Schwartz