Elever har fået lækket følsomme oplysninger i hackerangreb: En advarsel om ransomeware-truslen

 
 
 

Elever og ansatte ved fem skoler i Sønderjylland har været ofre for et alvorligt hackerangreb, der har ført til lækage af yderst følsomme oplysninger. Dette angreb, som eksperter beskriver som en af de mest alvorlige sager i Danmark, har efterladt personfølsomme data fra elever og ansatte online i adskillige uger, uden at de var klar over, at deres data var blevet kompromitteret som følge af et omfattende cyberangreb. 

Det omfattende hackerangreb blev opdaget den 31. august 2023, og den 8. september udsendte IT-Center Syd en pressemeddelelse, hvor det blev rapporteret, at hackerne havde udnyttet et "mikroskopisk hul" i sikkerheden, men at der ikke var sket noget datalæk. Den 22. september informerede IT-Center Syd offentligheden, elever og ansatte om, at undersøgelser nu havde vist, at der havde været et omfangsrigt datalæk (kilde: DR Nyheder). I løbet af denne tid blev IT-chefen udskiftet med en ny ansvarlig.

Ransomware: En stigende trussel 

Ransomware er en af de mest udbredte trusler i dagens digitale verden. Det er en type malware, der krypterer offerets data og derefter kræver en løsesum for at dekryptere den. I dette tilfælde blev skolerne i Sønderborg ofre for et ransomware-angreb, der resulterede i et datalæk, da ledelsen ikke ønskede at imødekomme hackernes krav om løsesum.   

Ransomware-spredes ofte via phishing-e-mails, ondsindede vedhæftede filer eller inficerede links. Når det først er inde i et netværk, kan det sprede sig hurtigt og kryptere filer på tværs af flere enheder, hvilket medfører betydelige skader. 

 

Figur: Sådan forløber et typisk ransomware-angreb 

 
 
 

Andre almindelige angreb 

Udover ransomware er der flere andre almindelige typer af cyberangreb, som vi bør være opmærksomme på: 

  1. Phishing: Angribere sender ofte falske e-mails, der udgiver sig for at være fra velkendte organisationer eller personer for at narre folk til at afgive personlige oplysninger. 

  2. Malware: Dette omfatter forskellige former for skadelig software, der kan inficere dine enheder og stjæle data. Det er en bredere term, der inkluderer virus, orme, trojanske heste, keyloggers, spyware og mere. 

  3. DDoS-angreb: Angribere kan overbelaste en servers kapacitet, hvilket gør tjenesten utilgængelig for brugere. Når en hjemmeside går ned, kan årsagen være overbelastning fra et DDoS-angreb. 

 

Beskyt dig selv og dine data 

For at beskytte dig selv og dine data mod disse trusler er det vigtigt at være opmærksom på sikkerhedspraksis. Dette inkluderer at undgå at klikke på mistænkelige links eller åbne vedhæftede filer fra ukendte kilder, holde din software opdateret, bruge stærke adgangskoder og undgå at afgive personlige oplysninger online uden begrundelse. 

Selvom det er vigtigt at have grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger som firewall og antivirus, er det vigtigt at forstå, at cybertrusler udvikler sig konstant. Derfor er det nødvendigt at investere i mere avancerede sikkerhedsløsninger. 

Vores Secure Network-løsning, der bygger på Cisco Meraki MX-platformen, tilbyder en omfattende tilgang til netværkssikkerhed. Den integrerer avanceret firewall-teknologi med trusselsbeskyttelse i realtid for at opdage og forhindre trusler, før de når dit netværk. 

Med vores Managed Security-service går vi skridtet videre ved at tage ansvaret for at implementere, administrere og overvåge din virksomheds sikkerhed. Dette betyder, at vores eksperter konstant overvåger dit netværk for tegn på unormal aktivitet og uønskede indtrængere. Hvis der opstår et problem, griber vi ind øjeblikkeligt for at beskytte dine data og systemer. 

Husk, at det at beskytte din virksomhed mod cybertrusler ikke kun handler om teknologi, det handler også om uddannelse af medarbejdere og at have klare sikkerhedsprotokoller på plads. At investere i den rette kombination af teknologi, tjenester og uddannelse er nøglen til at opretholde en stærk og pålidelig sikkerhedsstruktur. 

 
Jørgen Schwartz