Truslen mod dansk kritisk infrastruktur stiger: Borgerne skal kunne klare sig uden vand og strøm i tre dage

Danmark og resten af Europa står over for en ny virkelighed. Det har fået forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til at melde ud, at alle borgere skal kunne klare sig uden strøm og vand i op til tre døgn i tilfælde af en krisesituation. Baggrunden for udmeldingen er blandt andet det eskalerende trusselsbillede fra Rusland. 

Forsvarsministerens nylige udmelding understreger den stigende trussel, som Danmark og resten af Europa står overfor. Det er især den voksende trussel om cyberangreb og hybridkrig fra Rusland, der får de danske myndigheder og forsvarsministeren til at øge beredskabet og appellere til danskerne om at forberede sig på en eventuel krise.

” Vi skal sørge for at have mad og vand, og en førstehjælpskasse og de nødvendige hygiejneartikler. Vi skal i det hele taget kunne klare os uden strøm, hvis lyset ikke kan tændes eller mobilen ikke kan oplades - og hvis der måske ikke kan betales med kort eller hæves kontanter”

-Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (kilde: dr.dk). 

Hæver trusselniveau 

Forsvarsministerens udtalelser kommer ikke længe efter, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) hævede trusselsniveauet for såkaldt destruktive cyberangreb mod Danmark fra ”lav” til ”middel”. CFCS vurderer ikke, at truslen for destruktive cyberangreb er direkte rettet mod borgerne, men at der kan ske udfald på kritisk infrastruktur såsom energiforsyning og kommunikation. Truslen fra cyberspionage mod Danmark samt truslen fra cyberkriminalitet er ifølge CFCS ”meget høj”, ligesom de vurderer truslen fra cyberaktivisme mod Danmark som værende ”høj” (kilde: cfcs.dk). 

Hvis russiske hackergrupper skulle lykkes med at angribe dansk kritisk infrastruktur, kan det have store konsekvenser for de danske borgere. Et af de værre scenarier ville være, hvis det lykkedes at slukke for varmen i vintermånederne, som vi har set i Ukraine. Kombineret med angreb på f.eks. sundhedsvæsnet eller andre samfundsvigtige organer ville situation kunne udvikle sig kritisk. Russiske hackergrupper har allerede haft succes med at ramme dele af den kritiske infrastruktur i andre europæiske lande, og i maj 2023 blev den danske forsyningssektor udsat for det hidtil mest omfangsrige cyberangreb, der kunne have haft katastrofale konsekvenser for mere end 100.000 danskere. Angrebet, som var yderst koordineret, ramte 22 virksomheder i energi- og varmesektoren og blev opdaget af SektorCERT, der beskriver det som det mest omfangsrige cyberangreb, Danmark nogensinde har oplevet mod kritisk infrastruktur.  

Nye krav til sikkerheden er på vej 

Vores moderne samfund hviler på den kritiske infrastruktur, som udgør rygraden i vores daglige liv og økonomiske stabilitet. Elektricitet, vandforsyning, transport og kommunikation spiller alle en afgørende rolle i vores infrastruktur. Desværre udgør den altså også et værdifuldt mål for både cyberkriminelle og statslige aktører. Derfor ser vi også, at der indføres skrappere lovgivning inden for data- og cybersikkerhed, herunder EU-direktivet NIS2, som forventes at træde i kraft i januar 2025. NIS2 er netop rettet mod virksomheder og organisationer, der spiller en afgørende rolle i samfundets funktion og yder tjenester, som er vitale for vores daglige liv. Derudover er regeringen også klar med et nyt lovforslag, som vil skærpe og udvide beredskabskravene til hele energisektoren. Dette initiativ vil omfatte en betydelig udvidelse af beredskabskravene til fjernvarmeselskaber, som hidtil ikke har været underlagt specifikke lovkrav.  

Hos TD-K A/S oplever vi, at vores kunder inden for energi og forsyning tager det stigende trusselsbillede yderst alvorligt og ser positivt på udsigten til skærpede krav til deres beredskab. Det samme gør sig gældende for deres brancheorganisationer. 

”TD-K arbejder hver dag på at styrke sikkerheden i dansk kritisk infrastruktur i tæt samarbejde med den danske forsyningssektor. Med det kommende NIS2-direktiv og regeringens lovforslag står den danske forsyningssektor over for en betydelig opgave. Vi er dedikerede til at sikre, at vores løsninger og tekniske ekspertise bidrager til robuste og sikre systemer, der kan modstå moderne cybertrusler og sikre kontinuitet i samfundets vigtigste funktioner. Vi værdsætter den stærke opbakning, vi får fra forskellige brancheorganisationer inden for energi og forsyning, og vores samarbejde med dem er af afgørende betydning for vores arbejde med at sikre dansk kritisk infrastruktur."

- Kasper Winding, Projektdirektør hos TD-K A/S. 

Jørgen Schwartz