Nye måder at arbejde på stiller nye krav til IT-sikkerheden

 

Da pandemien ramte os tilbage i foråret 2020, blev tusindevis af danskere sendt hjem fra deres arbejdsplads til en helt ny virkelighed med hjemmearbejde og videomøder. Her snart to år efter Corona gjorde sit indtog, er vores måde at arbejde på stadig påvirket af pandemien. Mere hjemmearbejde, lange mailkorrespondancer og onlinemøder i massevis har sat IT-sikkerheden under pres hos mange virksomheder. Med de nye arbejdsvilkår har hackere og IT-kriminelle nemlig lettere adgang til virksomheders IT-systemer.  

 
 
 

Hjemmearbejde er kommet for at blive 

Der er ingen tvivl om at covid19 har ændret både virksomhedernes opfattelse og tilgang til hjemmearbejde, og mange ser fordele ved at lade deres medarbejdere have én eller flere ugentlige hjemmearbejdsdage – også på den anden side af Corona. Ifølge Dansk Industri forventer man, at over dobbelt så mange danskere vil arbejde hjemmefra når Corona-krisen på et tidspunkt er ovre. Det svarer til en stigning på 90.000 ansatte (kilde: Dansk Industri). 

Gode råd til IT-sikkerheden i jeres virksomhed 

IT-sikkerhed er således vigtigere end nogensinde før, og Virksomhedsguiden, som Erhvervsstyrelsen står bag, har derfor samlet syv basale råd omkring IT-sikkerhed til jeres virksomhed. Her får I en uddybende gennemgang af de syv råd.

 
 
 

Syv råd til bedre IT-sikkerhed

  1. Få overblik over jeres vigtigste data og systemer 

    Start med at få et overblik over de mest kritiske data og systemer i jeres virksomhed, som bør beskyttes. 

  2. Opdatér jeres programmer løbende 

    Kendte sårbarheder i styresystemer, apps og programmer bliver ofte udnyttet af hackere. Opdatering af programmer og styresystemer hjælper derfor med at lukke huller i jeres virksomheds sikkerhed. Det er især vigtigt, at internetbrowsere- og udvidelser som Java, Adobe osv. holdes opdateret.

  3. Køb antivirus og firewall 

    Antivirus og firewall er to basale sikkerhedsforanstaltninger, som beskytter jeres virksomheds systemer og data mod angreb. Installer derfor altid en sikkerhedspakke der som minimum indeholder en firewall, et antivirus program, et spamfilter og et phishingfilter. Det er ligeledes vigtigt, at jeres sikkerhedspakker hele tiden holdes opdateret. Læs evt. om vores IT-sikkerhedløsning Safe Work Space, der er en komplet IT-sikkerhedpakke med antivirus fra BitDefender, og som automatisk opdateres.

  4. Tag backup af jeres data 

    Backup er ligesom en forsikring; man håber aldrig at få brug for den! Ikke desto mindre, er mangelfuld eller ingen backup en af de mest almindelige årsager til, at virksomheder mister deres data. Vi anbefaler at flytte jeres data op i skyen, så I altid er sikre på at have en sikkerhedskopi liggende. Læs evt. om vores cloud-tjenester Microsoft 365 og Microsoft Azure

  5. Lær jeres medarbejdere at spotte mistænkelige mails 

    Phishingmails sendt til virksomhedens medarbejdere er en udbredt trussel. Klæd derfor jeres medarbejde på til at spotte mistænkelige mails. Under covid19 har IT-kriminelle f.eks. forsøgt at narre ansøgere i forbindelse med udbetaling af kompensationsordningerne. Vi anbefaler desuden, at jeres virksomhed benytter et avanceret spamfilter-system, der fjerner spammails, inden de rammer jeres indbakker.

  6. Brug stærke passwords 

    Stærke adgangskoder har stor betydning for sikkerheden i jeres virksomhed, og gør livet sværere for hackerne. Brug aldrig samme password på flere forskellige platforme. Et unikt password bør indeholde mindst 12 tegn. En passwordmanager-app kan hjælpe jeres medarbejdere med at huske alle deres passwords. 

  7. Stil sikkerhedskrav til IT-leverandøren 

Få hjælp til at stille de rigtige spørgsmål og få bedre styr på sikkerheden i jeres outsourcede IT-løsninger. Stil krav til jeres IT-leverandør – hos TD-K har vi f.eks. en ISAE 3402 revisionserklæring. Det er en professionel validering af vores drift, sikkerhed, dokumentation og processer. Vores kunder er derfor sikre på et højt sikkerhedsniveau, når de overlader deres IT til os.  

I kan læse mere om Corona og jeres virksomheds IT-sikkerhed her 

 
Jørgen Schwartz